3/2020 Tee se itse! Kansalaistoiminta huumepolitiikan suunnannäyttäjänä

Milloin: 6.3.2020 klo 17:00-19:30
Missä: Kalliolan Setlementtitalon auditorio (Sturenkatu 11, Helsinki).

Tanskalainen Michael Lodberg Olsen kertoi, miten Tanskan huumausainepolitiikan käytännön toteutuksessa on otettu edistysaskeleita kansalaistoimintana.

Tanskassa oli keskusteltu pitkään valvotuista käyttötiloista, mutta asiassa ei päästy eteenpäin. Kööpenhaminassa oli paljon avointa, kaduilla tapahtuvaa huumeiden pistokäyttöä etenkin Vesterbron kaupunginosassa. Kaduilla tapahtui paljon yliannostuksia ja käytettyjä pistovälineitä päätyi ympäristöön valtavia määriä. Poliitikkojen ja virkamiesten näkemys oli, että yliannostuksia ehkäisevien tilojen perustaminen ei ole laillista.

Olsen kumppaneineen hankki käytöstä poistetun ambulanssin ja teki siitä liikkuvan käyttötilan, joka aloitti toimintansa vapaaehtoisten sairaanhoitajien ja lääkärien tuella vuonna 2011. Niin sanotun Fixelancen toiminnan voi katsoa olleen lain harmaalla alueella, mutta poliisi ei kuitenkaan puuttunut sen toimintaan.

Fixelancen perustaminen loi painetta asian edistämiselle valtakunnan tasolla ja asetti kyseenalaiseksi toiminnan esteiksi esitettyjä argumentteja. Vuonna 2012 Kööpenhaminan kunta otti Fixelancen toiminnan hoitaakseen ja lakimuutos käyttötilojen mahdollistamiseksi astui voimaan. Ensimmäinen lain mukainen valvottu käyttötila avattiin Kööpenhaminassa vuonna 2013.

Olsen on toiminut muillakin tavoin kodittomien, huumeita käyttävien ja kadulla seksityötä tekevien parissa. Hän ollut mukana ideoimassa ja toteuttamassa monia muitakin käytännönläheisiä toimia marginalisoitujen ihmisryhmien olojen parantamiseksi.

Olsen kertoo esityksessään erityisesti käyttötila-aloitteista, mutta myös yleisesti toimintatavastaan kokeilla rohkeita, käytännönläheisiä ratkaisuja kansalaistoimintana.

Ovet aukeaa 17:00
Avauspuheenvuoro 17:30
Olsen aloittaa esityksensä 17:40

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/188457575869503/

Posted in Tapahtumat.