Huumeisiin kuolleen tytön äiti haluaa laillistaa huumeet.

Anne-Marie Cockburn: “Miksi tahdon ainoan lapseni tappaneet huumeet laillisesti saataville”

Julkaistu 8.6.2020.

Anne-Marie Cockburn menetti 15-vuotiaan tyttärensä Marthan MDMA:n yliannostukseen. Siitä lähtien hän on vaatinut, että huumausaineiden kauppa tulee siirtää valvomattomilta pimeiltä markkinoilta yhteiskunnan kontrollin alle.

Heinäkuussa 2013 Anne-Marie sai puhelun sairaalasta. Siinä kerrottiin, että hänen tyttärensä on vakavassa tilassa ja häntä yritetään pelastaa.

Sairaalaan kiiruhtamisen ja pitkän odotuksen päätteeksi Anne-Marie päästettiin elvytyshuoneeseen seuraamaan yrityksiä pelastaa hänen tyttärensä henki.

Anne-Marie kertoo anoneensa tyttärensä pedin vieressä, ettei tämä jättäisi häntä. Lopulta elvytysyritykset kuitenkin lopetettiin, kun Marthan sykettä ei oltu kuultu 45 minuuttiin.

"En ole enää äiti"

Anne-Marien tytär Martha oli nielaissut puoli grammaa 91-prosenttisen puhtaaksi osoittautunutta ekstaasijauhetta. Siitä kolmen tunnin kuluttua rajojaan kokeillut uskalias ja utelias tyttö oli kuollut.

Martha oli yksinhuoltaja Anne-Marien ainoa lapsi. Anne-Marie kertoo, että tuona päivänä tuntui kuin hänen identiteettinsä olisi pyyhitty pois. “En ole enää äiti”, hän kertoo julistaneensa maailmalle kuolleen tyttärensä vierellä.

Yksin jäätyään Cockburn on antanut Anyone’s Child – Families for Safer Drug Control -kampanjan nimissä lukemattomia haastatteluja, joissa hän vaatii huumeita laillisen sääntelyn piiriin. Hänen tavoitteenaan on, että vastaavilta tragedioilta vältyttäisiin.

– Huumeiden laillinen sääntely on tarpeen nuorten ja haavoittuvaisten suojelemiseksi, hän sanoo.

Cockburn kuvaa tuntevansa syvän kouraisun jokaisesta teini-ikäisen huumekuolemaa koskevasta uutisesta. Hän uskoo, että nuo kuolemat olisivat olleet estettävissä.

Hän korostaa, että jokainen ottaa elämänsä aikana riskejä. Moni puistelee helpottuneena päätään ajatellessaan nuorta itseään ja tekemiään hölmöyksiä. Myös Martha otti riskin halutessaan vaikuttaa tajunnantilaansa, mutta elämää rakastanut tyttö ei halunnut kuolla. Anne-Marien mukaan huumeiden kieltolaki on osasyyllinen kuolemaan.

– Eihän kukaan vastuullinen vanhempi halua lastensa käyttävän huumeita. Uskon kuitenkin, että jos Martha olisi ottanut laillisesti säänneltyä ainetta, jota myytäisiin annossuositukset ja sisällysluettelon kertovassa pakkauksessa, hän ei olisi päätynyt ottamaan kerralla annosta, josta riittäisi 5–10 ihmiselle. Hän olisi tänään elossa, Anne-Marie kertoo.

“En halua enää kuulla kieltolain puolustelua”

Anne-Marien viesti on, että YK:n huumesopimuksiin pohjautuvat huumelait eivät toimi, eivätkä ne suojelleet hänen rakasta lastaan. Siksi muutos on välttämätön.

Hän ymmärtää, että poliittisesti lakien muuttaminen ei ole helppoa, sillä poliitikkojen taistellessa vallasta ja suosiosta totuus uhkaa usein jäädä jalkoihin. Tämä ei kuitenkaan estä häntä.

– Minulla ei ole mahdollisuutta sellaiseen ylellisyyteen, että voisin nauttia totuudelta piiloutumisesta, sillä ymmärrys Marthan poissaolosta laskeutuu minuun joka ikisenä aamuna.

– En halua enää kuulla kieltolain puolustelua. Kerta toisensa jälkeen kuulen televisiossa ja radiossa samat iänikuiset väittelyt: moraalisen argumentin, stigman, sormella osoittelun… Olen lopen kyllästynyt. Niin paljon puhetta, niin vähän edistystä.

– Kun huumekuolemien määrä kasvaa vuosi vuodelta, on varmastikin aika muuttaa lakeja.

“Kieltolaki on vapauttanut huumeet”

Anne-Marien mukaan kieltolaki ei ole koskaan toiminut, ja jättää nuoret alttiiksi hyväksikäytölle.

– Kuten kaikki tiedämme, huumeiden kieltolaki on vapauttanut huumeet. Yksikään vaarallinen aine ei muutu turvallisemmaksi jättämällä se sääntelemättömänä rikollismarkkinoiden käsiin.

Hän korostaakin, ettei huumelakien uudistamisessa ole kyse liberaaliuden edistämisestä, saatavuuden helpottamisesta tai haittojen lisäämisestä. Kyse on henkien pelastamisesta.

– En tahdo kenenkään teistä saavan sellaista puhelua, jonka minä sain. En halua kenenkään teistä tuntevan, miltä tuntuu olla minä.

Anne-Marie kertoi tarinansa Humaania päihdepolitiikkaa ry:n vuonna 2019 järjestämässä Huumepolitiikka.Nyt-seminaarissa. Erityisen vaikuttavan puheen voi katsoa täältä.

Posted in Artikkelit.