Toimintakertomus 2023

Toimintakertomus 2023

Humaania päihdepolitiikkaa ry perustettiin vuonna 2001 ja samana vuonna yhdistys myös rekisteröitiin yhdistysrekisteriin.

Hallituksen toiminta

Puheenjohtajana jatkoi Juho Sarvanko ja varapuheenjohtajana Timo Pasanen. Lisäksi hallituksessa jatkoi Aleksi Hupli. Uutena jäsenenä aloitti Tiina Poutiainen. Syys- ja kevätkokousten lisäksi hallitus kokoontui neljä kertaa vuoden aikana. Kokoukset olivat avoimia yhdistyksen varsinaisjäsenille. 4.12.2023 yhdistyksen syyskokouksessa päätettiin, että vuonna 2024 Timo Pasanen siirtyy puheenjohtajaksi ja Juho Sarvanko varapuheenjohtajaksi. Lisäksi Tiina Poutiainen aloittaa rahastonhoitajana ja jatkaa hallituksen jäsenenä.

Talous ja jäsenmäärän kehitys

Jäsenmäärän lasku pysähtyi vuonna 2023. Jäsenyyden maksaneita oli 38 kun edellisenä vuonna heitä oli kaksi vähemmän. Jäsenmaksuista saatavat tulot laskivat silti edelleen, jonka vuoksi Holvi-kauppaan päätettiin lisätä halvimman 15 euron jäsenyyden kohdalle maininta siitä, että kyseinen jäsenyys on tarkoitettu ensisijaisesti vähävaraisille. Varainhankintana toteutettavasta kangaskassien myynnistä saatiin tuloja lähes saman verran kuin jäsenmaksuista. Yhdistyksen talous on edelleen hyvällä mallilla, vaikkakin tulot olivat menoja selkeästi pienemmät. Tämän vuoksi keskipitkällä aikavälillä talouden tasapainoon pyritään kiinnittämään huomiota.

Omat tapahtumat

Vuoden 2023 alussa yhdistys järjesti kaksi omaa tapahtumaa.

Helmikuussa järjestimme kannabis-aiheisen tapahtuman The Store -liikkeessä Helsingin Hakaniemessä. Tapahtuma videoitiin ja jaettiin myöhemmin yhdistyksen Youtube-kanavalla. Tapahtumassa kuultiin HPP:n hallituksen jäsenen ja Lääkekannabis-kirjan toisen kirjoittajan, yhteiskuntatieteiden tohtori Aleksi Huplin, luento aiheesta "Kannabinoidit". Luennon jälkeen vuorossa oli kansanedustajehdokkaista koostuva paneelikeskustelu. Keskustelijoina olivat Coel Thomas (vihr.), Sara Salonen (SDP) ja Otto Meri (kok.). Tapahtumassa oli noin 50 osallistujaa.

Maaliskuussa järjestimme yhteistyössä LEAP Europen kanssa seminaarin LEAP - Poliisi, laki ja huumeet. Yhdysvalloista alun perin vuonna 2002 perustettu LEAP-järjestö (Law Enforcement Action Partnership) pyrkii kokoamaan yhteen poliiseja ja muita lainvalvontaviranomaisia eri puolilta maailmaa. Järjestön tavoitteena on nostaa lainvalvontaviranomaisten ääni kuuluviin, herättää julkista keskustelua päihdepolitiikan kehittämiseksi, puolustaa ihmisoikeuksia ja vähentää päihteisiin liittyviä haittoja yhteiskunnassa. LEAP on myös ottanut voimakkaasti kantaa huumeiden laillisen sääntelyn ja esimerkiksi psykedeeliterapian puolesta. Seminaarimme tavoitteena oli herättää Suomessakin keskustelua siitä, miten huumelakeja olisi hyvä uudistaa poliisien ja lainvalvontaviranomaisten näkökulmasta.

Seminaaripuhujina oli LEAP:n edustajia eri puolilta Eurooppaa: Isosta-Britanniasta entinen peitetehtävissä toiminut pitkän linjan huumepoliisi Neil Woods (LEAP Europe/UK), brittiläisen Anyone's Child: Families for Safer Drug Control -hyväntekeväisyysryhmän perustajajäsen Anne-Marie Cockburn, hollantilainen kriminologian professori ja tutkimusjohtaja Bob Hoogenboom (Nyenroden yliopisto) sekä norjalainen kriminologian tohtori ja poliisikouluttaja Paul Larsson (The Norwegian Police University College).

Lisäksi kotimaisina puhujina seminaarissa olivat mukana poliitikot Veronika Honkasalo (vas.), Coel Thomas (vihr.), Pihla Keto-Huovinen (kok.) sekä poliisin edustajana Heikki Mäkiprosi (Helsingin poliisilaitos). Paneelikeskusteluun osallistuivat myös Vailla vakinaista asuntoa ry:stä Erja Morottaja ja kokemusasiantuntija Tii Judén sekä HPP:n hallituksen jäsen, Aleksi Hupli.

Tapahtuma on katsottavissa Youtubessa kokonaisuudessaan livestriimi-tallenteena tai parempilaatuisina videoina osissa puheenvuoro kerrallaan Youtube-kanavallamme.

Yhteistyö ja muiden järjestämiin tapahtumiin osallistuminen

Helmikuussa osallistuimme yhdessä Suomen Lääkekannabisyhdistyksen ja Suomen kannabisyhdistyksen kanssa Pikku Parlamentissa järjestettyyn tapahtumaan Suomen päihdepolitiikka ja sen vaikutukset – näkökulmana lääkekannabis. Tilaisuuden avasi ja moderoi Vasemmistoliitto kansanedustaja Veronika Honkasalo. Osana tapahtumaa oli asiantuntijapaneeli, jossa oli mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, FIMEA edustaja lääkäri Maria Paile-Hyvärinen, SLKY ry:n puheenjohtaja Tatu Saarikko, HPP:n hallituksen jäsen Aleksi Hupli sekä oikeustieteen yliopisto-opettaja Jussi Karkkulainen Itä-Suomen yliopistosta. Katso tapahtuman tallenne täältä.

Muutaman koronavuoden tauon jälkeen toukokuussa oli vuorossa Maailma Kylässä -festivaalit Helsingin Suvilahdessa. Olimme feissaamassa kaksi päivää yhdistyksestämme sekä yleisesti päihdepolitiikasta. Mukana oli niin uusia kuin vanhojakin yhdistyksen jäseniä. Kahden päivän aikana kohdattiin lukuisia ihmisiä ja käytiin rakentavia keskusteluja.

Elokuun lopussa osallistuimme jälleen kansainväliseen yliannostusten vastaiseen päivään Helsingin Dallapénpuistossa. Tapahtumaan osallistui useita päihdealan järjestöjä ja tunnelma tapahtumassa oli positiivinen aiheen vakavuudesta huolimatta. Muilta päihdejärjestöjen toimijoilta saatiin selvä viesti siitä, että työtämme huumepolitiikan edistämiseksi pidetään tärkeänä. Tukea tapahtuman järjestelyihin saimme Support Don't Punish -liikkeeltä.

Tapahtumassa esiteltiin eri päihdejärjestöjen toimintaa yhteiskunnassa heikommassa asemassa olevien puolesta, tarjottiin tietoa huumeiden käyttötilasta ja kuultiin live-musiikkia.

Demokraattiseen prosessiin osallistuminen

Kevään eduskuntavaalien alla nostimme päihdeasioita esille sosiaalisessa mediassa sekä tuottamalla puolueiden päihdepoliittisia linjauksia käsittelevä artikkeli kotisivuille.

Toteutimme myös päihdepoliittisen vaalikoneen, jonka tekninen toteutus valitettavasti ontui ja lisäksi vastaajat painottuivat pienpuolueisiin. Saimme silti kerättyä mielenkiintoista dataa.

Toteutimme kampanjat Instagramissa ja Facebookissa, joissa tarjosimme huumepolitiikasta puhuvien ehdokkaiden saada näkyvyyttä kannoilleen. Instagramissa teimme tämän jakamalla ehdokkaiden postauksia tarinoissamme, jos ne olivat yhdistyksen teesien mukaisia. Facebookissa annoimme ehdokkaille mahdollisuuden kannoistaan huolimatta jakaa mielipiteitään langassa, jossa myös äänestäjät saivat kysyä ja haastaa ehdokkaita.

Kesällä 22 järjestetyn Tukea ei Tuomioita -näyttelyn keskustelut tallennettiin ja julkaistiin viikon välein “päihdepoliittisina perjantaivideoina” ennen 2023 eduskuntavaaleja yhteiskunnallisen keskustelun herättämiseksi. Artikkeli tapahtumasta videolinkkeineen kotisivuillamme.

Huhtikuun 20. päivä Kannabiksen laillistamiseen tähtäävä kansalaisaloite keräsi yli 50 000, eri tarvittavan määrän allekirjoituksia eduskunnan käsittelyä varten. Promosimme aloitetta ahkerasti erityisesti viimeisen keräysviikon aikana.

Lisäksi yhdistyksemme aloitti työstämään huumeiden käytön dekriminalisointia ajavaa kansalaisaloitetta.

Julkaisutoiminta ja viestintä

Huhtikuussa Yle julkaisi norjalaisesta Paul Larssonista LEAP-seminaarissamme tehdyn haastattelun.

Lisäksi huhtikuussa yhdistyksen varapuheejnjohtaja, Timo Pasanen, esiintyi Sininauhasäätiön Sinipiuha -podcast-sarjassa. Jakson aiheena oli huumepolitiikka ja asunnottomuus.

Toukokuussa julkaisimme kotisivuillamme Suomen ns. kahden raiteen päihdepolitiikkaa kritisoivan artikkelin Tukea ja tuomioita - kahden raiteen politiikka ajaa umpikujaan.

Kesäkuussa julkaisimme kotisivuillamme artikkelin Rankaisemmeko huumeita käyttäviä siksi , ettemme ole laittaneet hoitoja kuntoon. Artikkelissa pohdimme Suomen päihdehoidon tilaa suhteessa huumeiden käytön rangaistavuuteen ja dekriminalisointiin.

Lokakuussa julkaisimme kotisivuillamme artikkelin Huumeriippuvaisten auttaminen on tehokkain tapa vaikuttaa huumemarkkinoihin. Artikkeli oli kannanotto mediassa levinneeseen keskusteluun, jossa syyllistettiin erityisesti kokaiinin viihdekäyttäjiä järjestäytyneen rikollisuuden tukemisesta.

Lokakuussa Aleksi Hupli osallistui Studiscon verkossa järjestettyyn opiskelijoille suunnattuun hyväntekeväisyystapahtumaan, nuorten päihde- ja mielenterveystyönpalveluiden innovaatiokilpailuun, Kantti-pajaan, jossa aiheena oli päihdepolitiikka.

Allekirjoitimme myös Fingon vetoomuksen kehitysyhteistyön, humanitaarisen avu ja rauhantyön puolesta.

Yleisesti ottaen julkaisimme vuoden aikana runsaasti videoita sekä aikaisemmista että vuoden aikana järjestetyistä tapahtumistamme, jotka ovat nähtävissä Youtube-kanavallamme.

Sosiaalisen median viestinnässä pyrimme keskittymään entistä enemmän Instagramissa tapahtuvaan viestintään, sillä käyttämistämme some-kanavista viestintä siellä vaikuttaa tavoittavan tällä hetkellä ihmisiä kaikista parhaiten. Seuraajien määrä Instassa jatkoikin kasvamista, ja oli vuoden lopussa noin 2200. Facebookissa sivujemme seuraajien aktiivisuus ja postausten tykkäykset ovat laskeneet merkittävästi. Twitteristä (nykyinen X) vaikuttaisi poistuneen lukuisia seuraajiamme, mutta jatkamme toistaiseksi tilin käyttöä siellä toimivien alan ammattilaisten vuoksi. Avasimme myös HPP:lle Linkedin-sivun, ja pohdimme mahdollista siirtymää myös TikTokiin.

Verkostotoiminta

Aleksi Hupli toimi HPP:n edustajana osana Euroopan komission alaista asiantuntijaryhmää

Civil Society Forum on Drugs (CSFD) ja osallistui foorumin kokoukseen Brysselissä marraskuussa 2023. Hupli jatkoi yhdistyksen kansainvälisen verkostoitumisen ja yhteistyön vahvistamista ja osallistui foorumissa työryhmään, joka julkaisi helmikuussa 2024 kannanoton liittyen dekriminalisaatioon. Kannanotto on luettavissa täältä.

Juho Sarvanko jatkoi EPT-verkoston huumetyöryhmän puheenjohtajana sekä HPP:n edustajana järjestöjohtajien kokouksissa.

Toimintasuunnitelmaan oli kirjattuna Norjan Safer Drug Policies -järjestön Oslossa joka toinen vuosi järjestettävään Nordic Reform 2023 -konferenssiin osallistuminen, mutta se jäi toteutumatta.

Muilta osin viime vuoden toimintasuunnitelmaan kirjatut asiat toteutuivat.

Toimintakertomus on tarkastettu ja hyväksytty yhdistyksen kevätkokouksessa 14.6.2024. Julkinen tilinpäätös luettavissa tästä linkistä.

Katso myös aikaisempien vuosien toimintakertomuksia.