Päihdepolitiikka

Päihdepolitiikka tarkoittaa politiikkaa, jolla pyritään vaikuttamaan ihmisten päihteiden käyttöön. Sen tarkoituksena on yleensä rajoittaa päihteiden yksilölle ja yhteiskunnalle aiheuttamia haittoja.

Humaania päihdepolitiikkaa ry:n mielestä päihdepolitiikka on sekä kansallisella että globaalilla tasolla epäonnistunut asettamissaan tavoitteissa. Päihteiden käyttö ei osoita vähenemisen merkkejä, ja siihen kytkeytyvät ongelmat ovat lisääntyneet. Kriminalisoinnin pelotevaikutus on osoittautunut vähäiseksi, ja se itsessään aiheuttaa suuren osuuden nykyisestä päihdeongelmasta.

Päihteiden käyttäjien toimintakykyä ei edistä nykyisenmuotoiset oikeudelliset seuraamukset. Käyttäjät on painaminen marginaaliin ja yhteistyöhön rikollisuuden kanssa ei edistä heidän sitoutumistaan yhteiskuntaan.

Humaania päihdepolitiikaa vaatii nykyisen päihdepolitiikan uusimista siten, että se oikeasti auttaisi niitä, jotka apua tarvitsevat. Päihteiden käyttö tai sen ongelmat eivät vähene käyttäjiä rankaisemalla vaan ymmärtämällä niitä syitä, jotka käytön aiheuttavat.

Lue lisää yhdistyksen teeseistä.