Lääkekannabis: Suomen päihdepolitiikka ja sen vaikutukset

Suomen Lääkekannabisyhdistys ry (SLKY ry) Humaania päihdepolitiikkaa ry (HPP) ja Suomen Kannabisyhdistys ry (SKY ry) järjestivät tapahtuman ”Suomen päihdepolitiikka ja sen vaikutukset – näkökulmana lääkekannabis” tiistaina 28. helmikuuta 2023 Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa.

Lääkekannabis on ollut Suomessa myllerryksessä viime vuosina. Reseptiä ei ole ollut helppoa saada aiemminkaan, mutta nyt se on vaikeutunut entisestään. Moni potilas ei enää ole saanutkaan jatkoa reseptilleen ja kokee pudonneensa tyhjän päälle. Lääkekannabiksen ei kuuluisi olla päihdepoliittinen kysymys, vaan lääkepolitiikkaa. Käytännössä kuitenkin on selvää, että Suomessa nykyisellä päihdepolitiikalla on valtava vaikutus lääkekannabiksen ja potilaiden tukalaan tilanteeseen. Lääkekannabisyhdistyksen vahva viesti kuuluu, että tilanteen on muututtava.

Tilaisuuden avasi ja moderoi vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo. Osana tapahtumaa oli asiantuntijapaneeli, jossa oli mukana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen, Fimean edustaja lääkäri Maria Paile-Hyvärinen, SLKY ry:n puheenjohtaja Tatu Saarikko, HPP:n hallituksen jäsen ja päihdetutkija Tampereen yliopistosta Aleksi Hupli sekä oikeustieteen yliopisto-opettaja Jussi Karkkulainen Itä-Suomen yliopistosta.

Asiantuntijoille esitettiin kysymyksiä Suomen päihdepolitiikan historiasta, nykypäivästä ja sen vaikutuksista varsinkin lääkekannabispotilaisiin. Lopuksi kansalaisaktivisti Haris Halilovic puhui tuolloin allekirjoituksia keränneestä kannabiksen laillistamiseen tähtäävästä kansalaisaloitteesta.

Posted in Tapahtumat.