Ilta-Sanomat 27.1.2015
Kommentti: Tässäkin kirjoitetaan synteettisestä kannabiksesta. Myönteistä on, että artikkelissa on osattu yksilöidä vaikuttava aine.
Täsmällisestä kielenkäytöstä
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksella tutkimuspäällikkönä toimivan
Timo Seppälän mukaan synteettinen kannabis on vääristelty nimi. Tämä selviää 11.11.2014 lähetetystä Yle Puheen haastattelusta,
alkaen kohdasta 30:56. Myös yhdysvaltalainen toksikologi
Lewis Nelson kertoo
Daily Newsin haastattelussa, että synteettinen marihuana on terminä harhaanjohtava, ja että kyseessä on hyvin erilaiset aineet.
Päivitys 19.7.2017: myös YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston laboratoriojohtajan Justice Tetteyn kanta on, että synteettinen kannabis on väärinkäsitetty termi.
Korrekti yleisnimitys näille uusille aineille on ”synteettiset kannabinoidit”. Kannabinoidit ovat kannabinoidireseptorien kautta vaikuttavia aineita, aivan kuten opiodit ovat opioidireseptorien kautta vaikuttavia aineita. Kannabinoideja on muuallakin kuin kannabiksessa. Ihmiskeho valmistaa ja hyödyntää luontaisesti omia endokannabinoidejaan, ja esimerkiksi punahatuista ja teepensaan lehdistä on löydetty kannabisreseptorien kautta vaikuttavia aineita.
Tämän ymmärryksen pohjalta synteettisiä kannabinoideja pyritään kehittämään lääkkeiksi. Esimerkiksi rimonabantti-niminen kannabinoidi kehitettiin laihdutuslääkkeeksi. Aine vaikuttaa samaan reseptoriin kuin THC, mutta päinvastaisella tavalla: siinä missä THC aiheuttaa nälkää, rimonabantti poistaa sitä. Rimonabantti kuitenkin vedettiin pois markkinoilta sivuvaikutustensa vuoksi.
Kun puhutaan kannabiksesta, viitataan kannabiskasviin ja siitä saataviin kannabistuotteisiin. Kannabinoideista puhuttaessa on syytä muistaa, että niiden alkuperä ei välttämättä ole kannabiskasvissa, minkä vuoksi on virheellistä viitata synteettisiin kannabinoideihin kannabiskasviin viittaavalla termillä.
Kannabiksen tunnetuinta vaikuttavaa ainetta, THC:ta, valmistetaan synteettisesti Marinol-lääkevalmisteen vaikuttavaksi aineeksi. Sitä ei kuitenkaan kutsuta synteettiseksi kannabikseksi. Tiedetään, etteivät kannabiksen vaikutukset johdu ainoastaan THC:sta: kannabiksesta on löydetty lähes sata eri kannabinoidia, joista usealla on todistettu olevan osuutta kannabiksen vaikutuksiin. Tämän takia yksi vaikuttava aine ei ole sama asia kuin kasvimateriaali.
Myös oopiumunikon tunnetuinta vaikuttavaa ainetta, morfiinia, voidaan valmistaa synteettisesti. Sellaista morfiinia ei kuitenkaan kutsuta synteettiseksi oopiumiksi tai synteettiseksi unikoksi, koska sekä oopiumunikko että siitä saatava oopiumi sisältävät muitakin vaikuttavia opioideja. Kasvikunnassa esiintyvien opioidien lisäksi on myös syntetisoitu täysin uusia opioideja. Esimerkiksi metadoni syntetisoitiin Saksassa vuonna 1937. Opioidit olivat tuohon aikaan tärkeimpiä kipulääkkeitä, mutta niiden saatavuus oli riippuvaista kansainvälisistä oopiummarkkinoista. Helpommin saatavilla olevista aineista synteettisesti valmistetulla metadonilla pystyttiin korvaamaan kasvimateriaaleista eroteltuja opioideja. Metadonia ei kuitenkaan kutsuta synteettiseksi oopiumiksi tai muuntomorfiiniksi.