Päihdepäivät-seminaari 2022: Päihdepolitiikan toivotut ja ei-toivotut vaikutukset

Julkaistu 21.5.2022

Päihdetyön ammattilaisille ja aiheesta kiinnostuneille suunnatut Päihdepäivät järjestettiin verkossa 11.-12.5.2022. HPP ry oli mukana päihdepäivien maksullisessa ohjelmassa seminaarilla, jonka teemana oli “Päihdepolitiikan toivotut ja ei-toivotut vaikutukset”. Seminaarin juonsi HPP:n puheenjohtaja Juho Sarvanko.

Seminaarin alussa hahmottelimme kansainvälisten puhujien avulla globaalia ja Pohjoismaista päihdepoliittista nykytilannetta. Puhumassa olivat Drug Policy Alliancen perustaja Ethan Nadelmann (USA), entinen huumepoliisi ja uuden LEAP Europe -järjestön hallituksessa toimiva Neil Woods (UK) sekä LEAP Scandinavian johtaja ja poliisi Bård Dyrdal (NOR).

Ethan Nadelmannin esitallennettu avajaisluento on katsottavissa kokonaisuudessaan Youtube kanavallamme:

Neil Woods varoitti, että kansainvälisten rikollisorganisaatioiden hallitsema huumekauppa on menossa entistä synkempään suuntaan. Woods edustaa Law Enforcement Action Partnership (LEAP) -organisaatiota, joka koostuu suurelta osin entisistä, mutta myös nykyisistä poliiseista, joiden mielestä päihteet tulisi saada laillisen sääntelyn piiriin, jotta niiden haittoja voidaan tehokkaimmin vähentää. Hänen vuonna 2019 Huumepolitiikka.Nyt -seminaarissamme taltioidun luennon voit katsoa täältä.

Bård Dyrdal on yksi nykyisistä poliiseista, joiden mielestä nykyinen huumausainepolitiikka ei toimi. Bård on norjalainen poliisi ja LEAP Scandinavian johtaja, joka seminaarissa toi esille Norjan viimeaikaisia kuulumisia dekriminalisaatioon liittyen. Poliittisista vastoinkäymisistä huolimatta Dyrdal haluaa jatkaa työskentelyään turvallisemman yhteiskunnan puolesta, mikä hänen mielestään edellyttää muutosta nykyiseen huumepolitiikkaan.

Kansainvälisten puheenvuorojen jälkeen keskityimme Suomen kontekstiin. Lyhyiden kotimaisten asiantuntijapuheenvuorojen avulla pyrimme diagnosoimaan nykyisen päihdepolitiikkamme hyöty- ja haittavaikutuksia. Esitelmiä pitämässä olivat päihdetutkija Aleksi Hupli sekä rikosasianajaja Hanna-Maria Seppä.

Katso Huplin ja Sepän esitykset alta:

Sepän mukaan huumausaineiden käytön rangaistavuudesta pitäisi luopua. Saman näkemyksen esittivät myös useat oikeustieteilijät kannabiksen dekriminalisointia vaatineen kansalaisaloitteen käsittelyn yhteydessä. Sepän mukaan rikosoikeuden oppien näkökulmasta huumausaineiden käytön rangaistavuus on monin tavoin ongelmallinen, eikä se läpäisisi nykyään perustuslakivaliokunnan "happotestiä".

Päihdetutkija ja HPP:n hallituksen jäsen Aleksi Hupli toi omassa esityksessään esille kuinka päihteistä puhuttaessa on hyvä pitää mielessä se, että päihteet kategorian alle mahtuu lukuisia eri psykoaktiivisia aineita, joiden vaikutukset eivät juonnu pelkästään niiden farmakologiasta, vaan myös niitä ympäröivällä päihdepolitiikalla on omat vaikutuksensa. Myös näitä päihdepoliittisia vaikutuksia tulisi arvioida päihteiden haitta- ja hyötyvaikutuksista puhuttaessa.

 

Seminaarin lopuksi etsimme yhdessä ratkaisuvaihtoehtoja Suomen päihdepolitiikan parantamiseksi paneelikeskustelussa, jossa tuotiin esiin useita erilaisia näkökulmia. Panelistivieraina olivat esitelmät pitäneiden Huplin ja Sepän lisäksi A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikkö Annuska Dal Maso, Helsingin poliisista Heikki Mäkiprosi, joka suostui paikan päällä tuuraamaan kollegaansa Jari Taposta, joka ei valitettavasti päässyt osallistumaan seminaariin, sekä vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo.

Panelistit kertoivat minkälaisia vaikutuksia he näkevät nykyisellä päihdepolitiikalla olevan ihmisiin, joita he kohtaavat omalla alallaan, millä tavalla he kehittäisivät nykyistä päihdepolitiikkaa ja miksi, sekä mitä esteitä he näkevät päihdepolitiikan kehittämiselle Suomessa.

Eri aloja edustavat panelistit olivat lähes yksimielisiä siitä, että nykyisessä päihdepolitiikassa on paljon parannettavaa. Yksi mieleenpainuvimmista asioista oli A-klinikkasäätiön Annuska Dal Mason esiintuoma tilasto Suomen huumekuolemista, joita tapahtuu edelleen noin neljä joka viikko. Annuskan alullepanema kansalaisaloite valvotuista käyttötiloista huumeita käyttäville olisi ainakin osaratkaisu noiden kuolemien ehkäisemiseen. Käynnissä olevan kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa täällä.

Muista Päihdepäivien esityksistä voisimme nostaa esityksen, jossa nostettiin esille näkökulmia kannabiksen laillisen aseman muuttamiseen sekä esitykset siitä, miten kuvat ja sanat voivat purkaa päihteiden käyttöön liittyvää stigmaa.

Posted in Artikkelit and tagged , , , , , , , .